Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Ἐπὶ-καιρῶν arrow ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ

Γράφει: Ἀλέκος ΒΑΡΒΕΡΗΣ

(Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2008). Στὸν ἀπόηχο τῆς μάχης γιὰ τὴν ἱστορία καὶ τὸ βιβλίο τῆς Στ' Δημοτικοῦ, ἕνα κείμενο ποὺ "ἐπαναφέρει στὴν τάξη" ὅσους πήγαν νὰ μιλήσουν γιὰ δῆθεν ἀπαγόρευση τοῦ βιβλίου, γιὰ σκοταδισμὸ κ.λπ.



VARVERIS_02Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2008 παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ το πρώην βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού με τίτλο «Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια» της γνωστής πλέον ομάδας Μ. Ρεπούση, Χ. Ανδρεάδου, Α. Πουταχίδη, Α. Τσιβά...

...Ήταν «όλοι εκεί». Ο Αλαβάνος της νεοτερικής σχολής του σοσιαλφιλελευθερισμού δια του χαιρετισμού του, το καθηγητικό εκσυγχρονιστικό κατεστημένο με τους Δώρα Κάββουρα, Αντώνη Λιάκο και Στέφανο Πεσμαζόγλου,  ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδημητρίου, και ο σχολικός σύμβουλος Χάρης Παπαδόπουλος. Μια τέτοια συζήτηση βέβαια χρειαζόταν και έναν άξιο συντονιστή  ο οποίος βρέθηκε στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Π. Καψή διευθυντή της εφημερίδας «τα ΝΕΑ», ένας γνήσιος εκπρόσωπος της τρέχουσας «δημοσιογραφίας».

Με αφορμή αυτό το γεγονός θέλουμε να σχολιάσουμε τα εξής.

Δεν απαγορεύθηκε, όπως το λανσάρουν οι εμπνευστές του, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από το ότι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Αυτό το οποίο θέλουν να αποκρύψουν είναι ότι το βιβλίο ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ από κάθε άποψη.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Αλαβάνος μας λέει: «Οι επικρίσεις που δέχθηκε από ορισμένους κύκλους το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού ξεπέρασαν την επιστημονική και εκπαιδευτική κριτική και πήραν το χαρακτήρα ακραίων επιθέσεων με ιδεολογικό περιεχόμενο..» Γιατί άραγε δεν ζητάτε μια δημοσκόπηση να πληροφορηθείτε το εύρος αυτών των «κύκλων» αγαπητέ Αλαβάνε; Το δικό σας το ιδεολογικό περιεχόμενο, το οποίο κρύβεται πίσω από τα «επιστημονικά», πιο είναι; Είναι ή δεν είναι ιδεολογικό το νεοταξικό ζητούμενο ότι οι λαοί πρέπει να τα βρουν γονατισμένοι και πάνω σε ψέματα; Γιατί συσκοτίζεται το αυτονόητο ότι οι αλήθειες παράγουν χειραφέτηση κι αυτές μας φέρνουν κοντά και ειρηνικά;

Ο κ. Αλαβάνος κλείνει το χαιρετισμό του με ένα απόσπασμα του μαρξιστή ιστορικού Έρικ Χομπσμπάουμ: «Ο κόσμος του 20ου αι. έχει ανάγκη τους ιστορικούς περισσότερο από ποτέ, ειδικά τους σκεπτικιστές ιστορικούς. Η ιστορία έχει ανάγκη την αποστασιοποίηση από τα πάθη, τα συναισθήματα, τις ιδεολογίες, τους φόβους και τους επικίνδυνους πειρασμούς της ταυτότητας». (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Έχουμε ανάγκη, μας θυμίζει ο κ. Αλαβάνος μέσω του Χομπσμπάουμ, τους σκεπτικιστές ιστορικούς, όχι τους ψαγμένους και προβληματισμένους. Έχουμε ανάγκη, μας ξαναθυμίζει, την αποστασιοποίηση, όχι βέβαια από μηχανισμούς και «διεθνείς οργανισμούς», από Κεντρικές επιτροπές και πολιτικά γραφεία, από συμφέροντα και τακτικισμούς αλλά από πάθη, συναισθήματα και ... ιδεολογίες, δηλαδή από τα μοναδικά στοιχεία με τα οποία συμμετέχει η ανώνυμη κοινωνία. Υποστηρίζει δηλαδή ότι η ιστορία από άλλους γίνεται- βιώνεται και από άλλους γράφεται με τρόπο μάλιστα ο οποίος απαγορεύει (επιστημονικώς) στους πρώτους να κράξουν τους δεύτερους όταν παραποιούν την αλήθεια. Αξιοποιεί την ανεπάρκεια των «οπλαρχηγών», των σφαγέων και των σφαγέντων, για να παραδώσει την αλήθεια στις εκάστοτε «επιτροπές».

Αυτά είναι η άποψη για το πώς βλέπει την ιστορία η σοσιαλφιλελεύθερη αριστερά. Είναι ο νέος σκοπός που αγιάζει τα νέα μέσα. Αποτελεί, γι' αυτή τη σχολή-σκοπιμότητα, λεπτομέρεια ο συνωστισμός (ξέρετε, στο λιμάνι της Σμύρνης..!), η βαθύτερη επιδίωξη είναι, με πρόσχημα τον εθνικισμό, το ΛΑΟΣ κ.λπ, να φρονιμέψει, να τρομοκρατηθεί και να γονατίσει μια ολόκληρη κοινωνία.

Περί επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκών και ιστορικών δεν χρειάζεται παρά να θυμηθούμε (ή να μάθουμε) τη στάση τους απέναντι στη δικτατορία (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Επίσης για να κρίνουμε τις δυνατότητες αυτού του πνευματικού μας δυναμικού διαβάστε τις βαρύγδουπες ατάκες τους. «Επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης» χαρακτήρισε την απόσυρση του βιβλίου ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέφανος Πεσμαζόγλου, και μιλάει ο άνθρωπος για διδακτέα ύλη!!. Επίσης φέρνει το εξαιρετικά εμπνευσμένο παράδειγμα, ο πανάσχετος, των σχέσεων Γερμανίας - Γαλλίας!!!. «Μόνο με την ανάπτυξη υπεύθυνων και ελεύθερων πολιτών ενισχύεται εμπεδώνεται και θωρακίζεται η Δημοκρατία...» σημείωσε με έκδηλα δημαγωγικό τρόπο ο «πολιτικός» της παρέας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδημητρίου. Υπεύθυνων και Ελεύθερων. Το Ελεύθερων μόνο δεν του έκανε γιατί αν προκύψει ελεύθερος και .... «ανεύθυνος» ο πολίτης τι γίνεται;. «...όμως το βιβλίο ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήταν μια προσομοίωση της δουλειάς του Ιστορικού...» παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος. Μπράβο κύριε Παπαδόπουλε επιτέλους και μια σωστή (και με επιστημονική ακρίβεια) λέξη: προσομοίωση.

Για κλείσιμο σας παραθέτουμε ένα σχόλιο του Νίκου Λυγερού:

«Την ώρα που μελετάμε τα χειρόγραφα του παρελθόντος,

οι φανατικού του παρόντος σβήνουν την ιστορία μας.

Δε χτυπούν πια τους γέρους,

απλώνουν το χέρι του κενού πάνω στα κεφάλια των παιδιών

για να μην υπάρξουν οι επόμενοι άνθρωποι».

Αλέκος Βαρβέρης, Απρίλιος 2008



0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Κείμενα του ιδίου :

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...





Αρχή σελίδας