Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Ἐπὶ-καιρῶν arrow ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - 2010

Γράφει: Ἀλέκος ΒΑΡΒΕΡΗΣ

(Δημοσίευση: 1 Νοεμβρίου 2010) Ἕνα μικρὸ σχόλιο γιὰ τὴν Αὐτοδιοίκηση καὶ τὶς ἐκλογές της.



VARVERIS_02Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα αντέγραψε και αποκέντρωσε τον εαυτό του. Παρότι επιχειρήθηκε αρχικά, δεν αποτέλεσε τελικά ένα γόνιμο ανταγωνιστικό φαινόμενο έναντι του κράτους. Τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικών δυνάμεων: η κομματική κυριαρχία έναντι κινημάτων και πρωτοβουλιών και η γραφειοκρατική απομύζηση-αφυδάτωση της πολιτικής, κληροδοτήθηκαν και στους κατά τόπους εκφραστές τους...

...Με τον τρόπο αυτό η Τ.Α αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα αλλοίωσης και πλαστογράφησης της κοινωνικής θέλησης.

Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται λοιπόν εκεί που την άφησαν (-διαμόρφωσαν) κυρίως οι προοδευτικές δυνάμεις μεταπολιτευτικά. Ως προνομιακό πεδίο των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων (κατά δήλωσή τους) διαμόρφωσαν ένα πεδίο που λαμβάνει χώρα η αποκέντρωση της μίζας και της γραφειοκρατίας. Πιστό αντίγραφο των κομματικών τους προδιαγραφών έθαψαν γειτονιές, πρωτοβουλίες και ελεύθερους χώρους και δίδαξαν την κομματοκρατία, τον παραγοντισμό και την άγονη αντιπαλότητα.

Με αιχμή τις κεντροαριστερές συνισταμένες (και από κοντά τον αριστερό παραγοντισμό που δεν πίστεψε άλλωστε ποτέ στις «αυτόνομες κοινότητες» και δεν ένιωσε ποτέ την «άναρχη επαρχία») καταδίκασαν μαζί με την καθαριότητα και τη συμμετοχή. Με πρόσχημα μια άλλη αυτοδιοίκηση απ΄ αυτήν της καθαριότητας και των αποχετεύσεων, «βρώμισαν» με τσιμέντο τις  πόλεις και έβαλαν εισιτήριο και ωράριο στις αλάνες. Ότι δεν πρόφταναν οι εργολάβοι το τσιμέντωναν οι δήμαρχοι.

Ελεύθεροι χώροι παρέμειναν ότι αυτοί δεν «προγραμμάτισαν», όπως οι (εγκαταλελειμμένες) πλατείες και οι καταλήψεις (βλ. κτήμα Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι).

Τι γίνεται με τις εκλογές του Νοέμβρη; Τις πάντα πολιτικές; Αφού κάπως έτσι είναι τα πράγματα και εμείς; Μια δόση ακόμα από τοπικούς άρχοντες ετοιμάζεται να αναλάβει. Και εμείς μέχρι κάτι να αλλάξει μέσα μας πραγματικά αναζητούμε το λιγότερο κακό. Ο βασικός προσανατολισμός έχει κυρίως αρνητικό πρόσημο. Που να τα «ρίξω» περισσότερο. Ποιόν να μην ψηφίσω.

Από κοντά με αυτές τις σκέψεις ας σκεφτούμε ΠΡΟΣΩΠΑ και πράγματα τα οποία να μπορούν να βοηθήσουν κυρίως: 1. στην αναδημιουργία και στήριξη της γειτονιάς, 2. στην προστασία και απόκτηση ελεύθερων χώρων (άθλησης, συνεύρεσης, παιχνιδιού), 3. την ενίσχυση των τοπικών ΜΜΜ., 4. τη στήριξη των νέων και των πρωτοβουλιών τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ τα οποία θα αντισταθούν στη γραφειοκρατία, στον κομματικό παραγοντισμό, που θα δράσουν και θα σκεφτούν με όρους κοινότητας απέναντι στις «καλλικρατικές» αλλοιώσεις της αυτοδιοίκησης και τις απρόσωπες δομές που ενισχύει.

Αλέκος Βαρβέρης, 30/10/2010

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Κείμενα του ιδίου :

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...





Αρχή σελίδας