Ἐξώφυλλο arrow Στῆλες arrow Ἀστειεύεσαι; arrow 9 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ''ΚΑΛΥΤΕΡΟ'' ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

9 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ''ΚΑΛΥΤΕΡΟ'' ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Γράφει: ΑΓΝΩΣΤΟΣ

Μᾶς ἦρθε μὲ τὸ e-mail. Ἀγνώστου πατρότητας (ἢ μητρότητας). Ὅμως πράγματι, τὸ βιβλίο ἱστορίας μπορεῖ νὰ γίνει ἀκόμη καλύτερο.. Νὰ μία ἀπὸ τὶς προτάσεις:
"Το 1940-44 είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα φοβερός ρατσισμός και ξενοφοβία σε βάρος των Γερμανών οικονομικών μεταναστών. Μόνο λίγοι Έλληνες είδαν τους Γερμανούς σαν ισότιμους Ευρωπαίους πολίτες κρατώντας ταυτόχρονα την Ελληνική τους ταυτότητα. Ήταν οι γνωστοί Γερμανοτσολιάδες που εργάστηκαν για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης." (20.03.2007)

Οι προτάσεις αυτές είναι:

1. Το 1940 οι Γερμανοί χάρις στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του Χίτλερ συνέρρεαν μαζικά στις Νότιες χώρες.

2. Την περίοδο 1940-1944 λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλάδα, οι Έλληνες Εβραίοι συνωστίζονταν στους σταθμούς των τραίνων για να βρουν ένα μεταφορικό μέσο για τη Γερμανία για να βρουν καμιά δουλίτσα. Πολλοί πέθαναν από την ταλαιπωρία και το συνωστισμό.

3. Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η παραπαιδεία είχε μεγάλη άνθιση. Ο Σουλτάνος ανέθεσε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία άνοιξε με τη σειρά της ιδιωτικά φροντιστήρια. Το ονομαστότερο ήταν στη χαράδρα του Λούσιου πάνω στο γκρεμό λόγω της καταπληκτικής θέας. Τα παιδιά εκτός από Ελληνική γλώσσα παρακολουθούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδαγωγικού ινστιτούτου του Σουλτάνου και το μάθημα της Ελληνικής ιστορίας, του Βυζαντίου, θρησκευτικά και Ελληνική φιλοσοφία.

4. Λόγω της κακής εκπαίδευσης που υπήρχε από το Βυζάντιο πολλοί έστελναν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές. Όταν επικράτησε η  Οθωμανική Αυτοκρατορία οργάνωσε πολλά κολλέγια ανώτερης εκπαίδευσης οι απόφοιτοι των οποίων έβρισκαν αμέσως δουλειά στο Δημόσιο. Πολλοί  Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους σε αυτά τα κολέγια για να κάνουν καριέρα. Οι απόφοιτοί τους ονομάζονταν δε Γενίτσαροι.

5. Στις 15 Αυγούστου του 1940 όπου η Μύκονος δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί τουριστικά ο κόσμος συνέρρεε στην Τήνο όπου διασκέδαζε στο πανηγύρι της Μεγαλόχαρης καθώς επίσης και πολλοί τουρίστες. Μάλιστα έγινε και ένα μικροατύχημα όταν ένα Ιταλικό κρουαζιεροϋποβρύχιο έπεσε από αμέλεια του κυβερνήτη στο Ελληνικό πλοίο Έλλη.

6. Το 1940-44 είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα φοβερός ρατσισμός και ξενοφοβία σε βάρος των Γερμανών οικονομικών μεταναστών. Μόνο λίγοι Έλληνες είδαν τους Γερμανούς σαν ισότιμους Ευρωπαίους πολίτες κρατώντας ταυτόχρονα την Ελληνική τους ταυτότητα. Ήταν οι γνωστοί Γερμανοτσολιάδες που εργάστηκαν για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

7. Όταν οι Τούρκοι ήλθαν στα Βαλκάνια οι λαοί των Βαλκανίων τους αντιμετώπισαν με προκατάληψη και τρομο-υστερία. Πολλοί ρατσιστές δε αντέδρασαν στις προθέσεις της Οθωμανικής κυβέρνησης να κτίσει και τζαμιά σε κεντρικά σημεία της χώρας. Οι μόνοι που έδειξαν ανωτερότητα ήταν μια μερίδα των βορείων Αλβανών που υποδέχτηκαν με τέτοια αγάπη τους Τούρκους ώστε έγιναν και οι ίδιοι Μουσουλμάνοι, οι γνωστοί Τουρκαλβανοί. Όσοι Αλβανοί ήσαν ρατσιστές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Νότια Ιταλία και την Ήπειρο.

8. Το 1941 είχε αναπτυχθεί ο φτηνός τουρισμός στην Κρήτη. Πολλοί μάλιστα Γερμανοί από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα έβρισκαν πάμφθηνες πτήσεις τσάρτερ, χωρίς κατάλυμα στο νησί. Για να γλυτώσουν δε και τους φόρους αεροδρομίου έπεφταν στο νησί με αλεξίπτωτο. Σε πολλούς Κρητικούς δεν άρεσε ο τουρισμός αυτός που δεν απέφερε συνάλλαγμα στο νησί και κακοδέχτηκαν τους Γερμανούς στο νησί. Έτσι έγινε η μάχη της Κρήτης.

9. Ένα εορταστικό τριήμερο του 1826 συνέβη ένα τρομερό δυστύχημα όταν κατά την μαζική έξοδο από την πόλη του Μεσολογγίου πολλοί κάτοικοι ποδοπατήθηκαν στο μεγάλο μποτιλιάρισμα όταν ένας αμελής Τούρκος "Αξιωματούχος του κράτους" αμέλησε να ανοίξει το ένα φύλο της θύρας εξόδου της πόλης. Ανάλογο περιστατικό έγινε το 1981 με τη θύρα 7 του Ολυμπιακού.

Σχόλια (6)

1. 29-05-2007 14:39

ΠΟΛΥ "ΓΕΛΑΣΑΜΕ" ΑΛΛΑ...
Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ, Ο ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΥΠΤΟ-ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΟΣ, ΟΛΑ ΣΕ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ, ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΓΟΥΛΑ...ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ. 

ΦΙΛΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΟΥ. ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ (19ος αιώνας!) ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.

2. 29-05-2007 17:03

ΔΩΣΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
(για το σχόλιο του ΒΑΓΓΕΛΗ) 

Φίλε Βαγγέλη παρότι δεν είμαι ο συγγραφέας του κειμένου το οποίο σε ενόχλησε θα ήθελα να σου πω δυο λόγια.
1. Πράγματι υπάρχει η ειρωνεία και εξυπνακισμός, όπως και φανερή εθνικοφροσύνη και όχι κρυφή. 
2. Η εθνικοφροσύνη δεν συνιστά αναγκαστικά εθνικισμό, διότι η ιστορία μας δεν άρχισε με τη χούντα και τους δημαγωγικούς όρους που χειρίστηκε τέτοια θέματα. Άρα μια παρόμοια κριτική είναι αν μη τι άλλο ιστορικά ρηχή. 
3. Με τέτοια θέματα όπως ο εθνικισμός και ο ενδοτισμός μπορούμε να κάνουμε και χιούμορ. 
4. Το πρόβλημα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, βρίσκεται στην αδυναμία να διακρίνουμε πολλές φορές το εθνικό από το εθνικιστικό. Παράγεται έτσι μια εξίσωση (εθνικό=εθνικιστικό) η οποία είναι από κάθε άποψη αυθαίρετη.  
5. Σε συνέπεια αυτής της αδυναμίας συμπαρασύρονται και άλλες έννοιες και υπονομεύεται το περιεχόμενο αλλά και το βίωμα που φέρουν. Κορυφαίο παράδειγμα: το ΕΑΜ διεξήγαγε πατριωτικό και όχι εθνικιστικό αγώνα.  
6. Στα λέω αυτά γιατί γνωρίζουμε τι σημαίνει λαός χωρίς μνήμες. Δεν μπορεί να υπάρξει ταξική, πολιτική ή άλλη συνείδηση χωρίς εθνική συνείδηση γιατί όλα συνεισφέρουν στην ύπαρξη ενός λαού που θέλει να είναι αρωγός στη διεθνή δράση και δημιουργία. Δεν μπορούμε να δείχνουμε «κατά παραγγελία» ευαισθησία στον αγώνα των Βάσκων ή ιρλανδών (με σαφή εθνικά και εθνικιστικά στοιχεία) ή στους ινδιάνους της Αμερικής αλλά όχι στους «ινδιάνους» της Σμύρνης. Δεν μπορούμε να δείχνουμε κατανόηση σε έναν «κατά παραγγελία» διεθνισμό που τίθεται από τον ισχυρότερο κάθε φορά.  
7. Παρεμπιπτόντως άλλο έθνος-κράτος και άλλο έθνος –λαός. Δεν είναι τυχαία η έννοια της παλιγγενεσίας που χρησιμοποιήθηκε από τους οπλαρχηγούς και αναφέρεται στο γένος και όχι στο κράτος των Ελλήνων. 
8. Σαφώς και έχουν γραφτεί πολλά βιβλία μετά τον Παπαρηγόπουλο, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα. (άλλωστε κι αυτός έκανε ότι έκανε και η ομάδα συγγραφής του βιβλίου ιστορίας της Στ Δημοτικού, δηλαδή προσάρμοσε το χτες στις ανάγκες του σήμερα). 
9. Μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα λοιπόν και δώσε βάση στο διάλογο. Χειραφετήσου από το γεγονός της διαφορετικότητας των απόψεων και προσέγγισε την ουσία των πραγμάτων
.

ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

3. 29-05-2007 17:04

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ
(για το σχόλιο του ΒΑΓΓΕΛΗ) 

Μαζί σου και στην αναγούλα αν με έπειθες ότι κάνεις εμετό και με την άλλη πλευρά της σελίδας. Δυστυχώς όμως ένα κρυφός δογματισμός δεν σ’ αφήνει να αηδιάσεις με τα ανιστόριτα και γλοιώδικα φαινόμενα της εποχής μας. Είσαι τυχερός που δεν συνωστίσθηκαν οι παππούδες σου και οι γιαγιάδες σου στην Σμύρνη ή στα βαγόνια για το Νταχάου ή στα καΐκια για την εξορία ή στα τρένα για τα γκουλάκ. Τουλάχιστον μην φτύνεις τόσο πρόχειρα αυτές τις αλήθειες.

ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

4. 18-06-2007 14:52

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Προς τον Χριστόδουλο Παπαρρήγα: 

Δεν είναι κρίμα μια τόσο σοβαρή απάντηση όπως η δική σου να τοποθετείται κάτω από αυτό το ανόητο και ρηχό κατασκεύασμα; Και δεν αποτελούν οι "9 προτάσεις" "εύκολα συμπεράσματα"; Μήπως είναι επίσης πάρα πολύ μακριά από την "ουσία των πραγμάτων"; Καμία αντίρηση φυσικά να κάνουμε χιούμορ τόσο με την εθνικοφροσύνη όσο και με τον ενδοτισμό, αλλά μήπως το χιούμορ και ο κενός επιθετικός σαρκασμός δεν ταυτίζονται ακριβώς;

Προς τον administrator: Κατά την ταπεινή μου άποψη, το συγκεκριμένο κείμενο και μερικά άλλα (ελάχιστα ευτυχώς)αποκλίνουν από το συνολικό προφίλ και τη σοβαρότητα της εξαιρετικής προσπάθειας και αφήνουν πολλά περιθώρια σε παρεξηγήσεις.

Ανθή Βακάκη

5. 02-07-2007 13:53

Ιστορία, ιστορίες, άσε καλλίτερα...
2-7-07 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, συνφυλλομάντηδες! 
Ο (μεταλλαγμένος) Σίγκμουντ Χόλμς σάς χαιρετά! 
Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής πως στα περισότερα απ' όσα πληκτρολόγησαν οι προπληκτρολογήσα-ντες (άντε και -σες, λόγω Ανθής...) δεν διαφωνώ ριζικά, μόνο που, έτσι γενικά, κάτι δεν μού πάει... σε όλα. 
Το λοιπόν, βλέποντας με πολλή αγάπη το κείμενο (άσχετα αν διαφωνώ!!!) αλλά και τον ...φουκαρά τον administrator μας, που τόσες κατραπακιές έφαγε γιατί τόλμησε να τό δημοσιεύσει, ενεδύθην (που την θυμήθηκα τη λέξη, έχω καιρό να παραστώ σε βαφτίσια...) τον μανδύα του τε αρχιψυχολόγου άμα και του αρχιντέτεκτιβ για να βγάλω άκρη. 
1. Πρόκειται για αρσενικό: Πουθενά δεν αναφέρει γυναίκες, ούτε κάν τη λέξη... Ούτε φρόντισε να ειρωνευτεί το γεγονός ότι κάποιος βάρβαρος τούρκος θα πρέπει να είχε ...ερωτευτεί κάποια προσγιαγιά του Παπαθεμελή και να την είχε βιάσει, όπως συνηθίζουν όλοι οι επιδρομείς, οπότε δεν μπορεί ο Παπαθεμελής να ισχυρίζεται ότι είναι ΓΝΗΣΙΟΣ έλλην, όπως συνηθίζει. 
2. Αφού γράφει καλά ελληνικά, χωρίς χτυπητά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, πρέπει να τελείωσε το γυμνάσιο πρίν από το 1965-66, πρέπει να είναι δηλαδή, το ολιγώτερο, 60 χρονών. 
3. Ως εξηκοντούτις λοιπόν και λαύρος εναντίον Γερμανών και φασιστών θα πρέπει να κλίνει προς ΕΑΜ μεριά. Ίσως και να δηλώνει αριστερός, πού ξέρεις;;; «Εθνικόφρων» και αριστερός θά πείτε;;; Γίνεται κι αυτό. Έφτιαξε Σχολή η Λιάνα. 
4. Συνελόντι ειπείν, που λένε κι οι δικηγόροι, έχει μπουχτίσει στην απογοήτευση του είδους: «Κοίτα να δείς, χύθηκε (ίσως και χύσαμε, δεν ξέρω...) τόσο αίμα στα βουνά της Αλβανίας, και της Ελλάδας αργότερα, για να καταντήσουμε έτσι;;; Να μην έχουμε ένα βιβλιό Ιστορίας να στηρίξει τον ψυχισμό μας;;; 
Οπότε οδηγήθηκε στον αυτοσαρκασμό, που τόσο έντεχνα τόν μεταμφίεσε σε ειρωνεία... 
5. Τελειώνω με την ΔΕΚΑΤΗ πρόταση που δεν φρόντισε να πληκτρολογήσει ο ανώνυμος φίλος μας: Διαβάστε το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου «Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;» και κάτι θα κερδίσετε. Ο υπογράφων το έκανε πρόσφατα και βγήκε ΠΟΛΥ σοφώτερος περί τα ιστορικά. 
Όχι ειδικά για το βιβλίο τής ΣΤ' Δημοτικού. Γενικά! 

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Σίγκμουντ Χόλμς

6. 04-07-2007 13:58

ΑΛΛΕΣ 9 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Στο πλευρό πάντα του άγνωστου (λόγω δειλίας προφανώς...) E-mail-ίστα, ο Σέρλοκ Φρόϋντ ξαναχτυπά με 9 νέες προτάσεις για να βελτιωθεί η σχολική, αλλά και η ενγένει Ιστορία του Ελληνικού Γένους (όπως το εννοεί καθείς το γένος...). 

11. Την περίοδο της Αθηναϊκής Συμπολιτείας μαθεύτηκε ότι στην Μήλο είχαν παραβεί τον κανόνα «ένα παιδί ανά ζεύγος» και δημιουργούσαν πρόβλημα υπερπληθυσμού. Για να αποτραπεί λοιπόν η κατά Μάλθους οικολογική καταστροφή, οι Αθηναίοι έστειλαν στρατό που έσφαξε κάπου 10.000 Μηλίους κι αποκατέστησε το πληθυσμιακό ισοζύγιο.

12. Ο Περικλής άλλωστε γιαυτό πήγαινε με την εταίρα Ασπασία κι όχι με την γυναίκα του: Για να μην γίνει αίτιος αύξησης του πληθυσμού. Είχε αρχές ο άνθρωπος.

13. Την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρχε μεγάλη έλλειψη δομικών υλικών. Οπότε οι πιστοί χριστιανοί, εφαρμόζοντας τον κανόνα «ο έχων δύο χιτώνας κλπ...», ξεθεμελίωναν αρχαίους ναούς και με τα υλικά έχτιζαν τα σπίτια τους.

14. Την περίοδο του Βουλγαροκτόνου ήταν πολύ σίκ η δημιουργία πυραμίδων για καλλωπισμό στρατώνων. Υπήρχε όμως σπάνις υλικών. Ο πρακτικός αυτοκράτωρ λοιπόν διέταξε να κόβουν τα κεφάλια των νεκρών εχθρών και αιχμαλώτων και να φτιάχνουν μ\' αυτά ωραίες πυραμίδες.

15. Την συνήθεια αυτή, το αδιάσπαστο Γένος των Ελλήνων την επανέλαβε το 1949. Έκοβαν τα κεφάλια των ομόφυλων εχθρών αλλά δεν έκαναν πυραμίδες πιά.
Όπως με τα μάτια του είδε ο, 9χρονος τότε, υπογράφων (κολλητά ήταν το Σχολείο του) τα έβαζαν σε ωραίες οριζόντιες σειρές από μαδέρια, στηριγμένες στον μαντρότοιχο της Χωροφυλακής δίκην ραφιών. 

16. Στο «ύστερο» Βυζάντιο, το 1200+κάτι, έγινε της μόδας να αποχτάς ξένα αληθινά μάτια για να «μην σε πιάνει μάτι». Οπότε ένας Αλέξιος έβγαλε τα μάτια του ευγενώς προσφερθέντος αυτοκράτορα αδελφού του Ισαάκιου και του πήρε και το θρόνο.

17. Μεταφορικώς το ίδιο σχέδιο συνέλαβε προ 14ετίας και ένας σαγματοποιός, κάτι σαν Σελλάς ή Σαμαράς λεγόταν, εναντίον ενός πρωθυπουργού Τάκη Μητσικώστα (ή Κώστα Μητσιτάκη, ερίδεται...) αλλά δεν τού φτούρησε. Είχε ξεχάσει τον Αίσωπο: «Βιβρώσκει λύκος τον εκτός μανδρίου αμνόν».

18. Το 1922 οι Έλληνες είχαν αναπτύξει πολύ τον Περιπετειώδη Τουρισμό και, όταν έμαθαν ότι ο ποταμός Σαγγάριος ήταν ιδεώδης για rafting, οργάνωσαν εκστρατεία προς τα εκεί.
Όμως οι αγράμματοι, ακαλλιέργητοι, άξεστοι, βάρβαροι, μπουνταλάδες Τούρκοι της περιοχής το πήραν στραβά το πράμμα και χράτς-χράτς έσκισαν τα φουσκωτά και βούλιαξε όλη η εκστρατεία... 

19. Στη σύγχρονη εποχή υπήρξαν 3 μέγιστα εθνικά προβλήματα: Η προστασία της ακοής των Αθηναίων, η απελευθέρωση της Πόλης και η δίψα του θεσσαλικού κάμπου. Τα αντιμετώπισαν κατα σειράν οι εξής 3 εθνάρχες: Ο Κωνσταντίνος ο θείος, ο Κωνσταντίνος ο εξαδάκτυλος, ο Ανδρέας ο πλάνος.
Ο πρώτος ξήλωσε τις ράγες του απαισίως θορυβούντος τράμ. Ο δεύτερος, όπως έκοβε τη σαλάτα στο παλάτι, χράτς ! χώρισε στα δύο το μικρό του δαχτυλάκι. Θαύμα, θαύμα ! ανέκραξαν οι αυλικοί, έχουμε εξαδάκτυλο, θα πάρουμε την Πόλη! Αυτός δεν τους πίστεψε όμως και αποσύρθηκε στο Λονδίνο, να κολλήσει το δαχτυλάκι και να γίνει πάλι νορμάλ πενταδάκτυλος. Ο τρίτος εξέτρεψε τον Αχελώο πεντέξη φορές (στα λόγια) για νά \'χουν νερό οι Θετταλοί να ποτίζουν το αζήτητο διεθνώς βαμπάκι και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις. 

Αυτή είναι η δική μου συμβολή στη βελτίωση της διδασκόμενης Ιστορίας μας.
Ξαναδιαβάζοντας όμως το αρχικό κείμενο του ανώνυμου σημείωσα και το εξής: Μιλάει μόνο γιά Έλληνες Εβραίους (που συνωστίζονταν στα τραίνα για Γερμανία κλπ...) χωρίς να αναφέρει ότι στα ίδια τραίνα συνωστίζονταν ΚΑΙ πολλοί Τσιγγάνοι ΚΑΙ πολλά μέλη του ΚΚΕ. 
Γιατί δεν τους ανέφερε;;; Ψυχολογικώς τε και ντετεκτιβικώς αποφαίνομαι πως πρόκειται για ολίγον (πως λέμε ...ολίγον έγγυος;...) εθνικοφ(ρ)ονική και ρατσιστική προσωπικότητα, από φυλετική αλλά ΚΑΙ από πολιτική άποψη. 

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Σέρλοκ Φρόϋντ 

Υ.Γ.: Ας αποφασίσουμε εντέλει τί είδους Ιστορία θέλουμε. Την εκάστοτε «ορθή κι ακούνητη» για να συντηρούμε τον «άνωθεν» καλλιεργημένο ψυχισμό μας ή κάποια άλλη που, ναι μεν την ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ οι ιστορικοί (έτσι λένε οι ίδιοι...) αλλά υπόκειται στην κριτική, την αντιπαράθεση, την αναθεώρηση;;;

ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αντί να ξοδευόμαστε τόσο πολύ για το παρελθόν, ας κοιτάξουμε τί ΙΣΤΟΡΙΑ γράφουμε ΣΗΜΕΡΑ εμείς οι ίδιοι, καθένας μόνος του, στην καθημερινότητά του, κι όλοι μαζί στην μικρή-μικρή συμπαντική μπαλίτσα, που λέγεται Γή.

Πολύ σάς ευχαριστώ που, φτάνοντας να διαβάζετε ως εδώ, σημαίνει ότι αντέχετε ακόμα την ονειροπαρμένη φλυαρία μου.

Ναπολέων


0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Κείμενα του ιδίου :

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...

Αρχή σελίδας