Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Ἐπὶ-καιρῶν arrow Η ΑΡΙΑΝΝΑ ...ΠΗΓΕ ΠΛΑΤΕΙΑ - Η ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ

Η ΑΡΙΑΝΝΑ ...ΠΗΓΕ ΠΛΑΤΕΙΑ - Η ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ

Γράφει: Σπῦρος ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ

(Δημοσίευση: 10 Ἰουλίου 2011) Πῶς σκέφτονται οἱ ἐλὶτ τοῦ συστήματος; Ποιά θεωροῦν ὡς τὰ πραγματικὰ στοιχήματα αἰχμῆς; Ποῦ βόσκει ἡ προοδευτικὴ ἀντι-μνημονιακὴ διανόηση, ὡς πότε θὰ παρακάμπτει τὸ πολιτικὸ πρόβλημα τῆς χώρας; "ἡ Ἀριάννα Χάφιγκτον μπαίνει κατευθείαν στὸ θέμα: Θὰ γίνει ἡ Ἑλλάδα τὸ πρῶτο κῦμα ποὺ θὰ συμπαρασύρει τὰ κοινωνικὰ κινήματα γιὰ ἀλλαγὴ καὶ ἀνατροπὴ τῶν πολιτικῶν συστημάτων σὲ ὅλο τὸν δυτικὸ κόσμο;" ...Ἀναδημοσίευση ἀπὸ τὴν καλὴ ἠλεκτρονικὴ ἐφημερίδα Ἐλεύθερη Ζώνη τῆς Σοφίας Βούλτεψη. (Γ.Φ.Φ.)



Τις εμπειρίες της από το πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα αφηγείται η ισχυρή γυναίκα των αμερικανικών Media, Αριάννα Χάφιγκτον, μέσα από την ηλεκτρονική της εφημερίδα, "Huffingtonpost".

Η Χάφιγκτον επιμένει εξαρχής σε έναν σαφή διαχωρισμό: Είναι άλλο πράγμα η ενημέρωση που έχει ο μακρόθεν παρατηρητής από τιςarianna_huffington--300x300 εφημερίδες και τα κανάλια, και άλλο η αίσθηση που αποκομίζει κανείς όταν βρεθεί «εκεί όπου συμβαίνουν τα πράγματα», στο κέντρο της Αθήνας. 

Η αίσθηση της έμπειρης δημοσιογράφου είναι ότι στην Αθήνα αυτόν τον καιρό συντελείται κάτι ιστορικής σημασίας: Οι Έλληνες  - δημιουργοί της Δημοκρατίας - καλούνται να την επανεφεύρουν τον 21ο αιώνα, δείχνοντας μάλιστα το δρόμο σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, για μία ακόμη φορά.  

Το βλέμμα της Χάφιγκτον δεν είναι εκείνο ενός τυχαίου ξένου ανταποκριτή ή κάποιου στρατευμένου ακτιβιστή. Το όνομά της στις  ΗΠΑ έχει συνυφανθεί με το απόλυτο επιχειρηματικό δαιμόνιο - καθώς και την  ακόρεστη φιλοδοξία.


Το έμπειρο μάτι του ανθρώπου των Media - με οικονομικές σπουδές στο Κέμπριτζ και σημαντική θητεία στο BBC - θα περίμενες να αντικρύσει την Αθήνα της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών ταραχών ως ένα ακόμη πεδίο για "Business as usual". 

Κι όμως, η Χάφιγκτον φαίνεται να μένει έκθαμβη και συνεπαρμένη από αυτά που άκουσε, είδε και συζήτησε στη μακρινή της πατρίδα. Κουβεντιάζει με μια 18χρονη κοπέλα, απολαμβάνει το πάθος και την αυθεντικότητα των Αγανακτισμένων του Συντάγματος, που της φέρνουν στο νου την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κρυφακούει λαίμαργα τις συζητήσεις των συνδαιτυμόνων της στα εστιατόρια του κέντρου - και, φυσικά, συντρώγει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη σύζυγό του στο προάστιο όπου γεννήθηκε και η ίδια - την Κηφισιά. 

Πιστή στην παράδοση της αμερικάνικης δημοσιογραφικής γραφής, η Αριάννα Χάφιγκτον μπαίνει κατευθείαν στο θέμα: Θα γίνει η Ελλάδα το πρώτο κύμα που θα συμπαρασύρει τα κοινωνικά κινήματα για αλλαγή και ανατροπή των πολιτικών συστημάτων σε όλο τον δυτικό κόσμο;  Η ίδια κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές και διεφθαρμένες ισχυρές ελίτ, ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ», οι οποίες μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν τις «σεισμικές αλλαγές» που ίσως είναι ήδη στον ορίζοντα. 

Σε κάθε περίπτωση, για την Αριάννα Χάφιγκτον αυτό που συμβαίνει «στην Πλατεία» είναι πολύ σημαντικό. Εξαίρει την «ανθρωπογεωγραφία» του πλήθους, που περιλαμβάνει κυρίως νέους, αλλά και συνταξιούχους, μητέρες και νέα ζευγάρια. Σημειώνει τον ειρηνικό του χαρακτήρα, αλλά και το δυναμικό του αίτημα για «καθαρή δημοκρατία» και πάταξη της διαφθοράς.    
Παράλληλα, υπογραμμίζει τον ιδιαίτερο ρόλο των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που έφεραν κοντά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, άγνωστους μεταξύ τους.

Κατόπιν, η Χάφιγκτον αντλεί αναφορές από άρθρα του καθηγητή Κώστα Δουζίνα στον Guardian και της Ειρήνης Μαλτέζου στο Reuters, για να εξηγήσει πώς όλες αυτές τις ημέρες έχει αναβιώσει στο Σύνταγμα η αθηναϊκή Δημοκρατία: με άμεσες και συμμετοχικές διαδικασίες, σεβασμό στους συνομιλητές και προσυμφωνημένες διαδικασίες, οι Έλληνες της κρίσης φαίνεται να ξαναβρίσκουν κάποιες από τις ποιότητες που είχαν ταφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

«Πρόσωπο αρχαίου δράματος ο Παπανδρέου»

Στη συνέχεια, σειρά έχει η εμπειρία της από το δείπνο που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά, γράφει πως ο σκοπός του Παπανδρέου - γιου και εγγονού Πρωθυπουργών της χώρας, σαν αρχαίος οίκων βασιλέων - είναι οπωσδήποτε αντάξιος των κορυφαίων Ελλήνων δραματουργών του παρελθόντος: καλείται να σώσει από την καταστροφή το διεφθαρμένο κράτος που έφτιαξε, στην ουσία, ο πατέρας του.

Η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος/επιχειρηματίας ακούει με προσοχή το συνομιλητή της να της μιλάει για την ανάγκη να αλλάξει η χώρα, καθώς και για την πλήρη κατανόησή του προς τους Αγανακτισμένους. 

«Η διαφθορά πρέπει να παταχθεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται μέσα σε μία ημέρα... Έχουμε αξιόλογες φυσικές πηγές και ανθρώπινο δυναμικό, κάνουμε προόδους, αλλά τα ΜΜΕ εστιάζουν μόνο στα αρνητικά... Αυτό είναι πολύ άδικο», της αναφέρει ο Παπανδρέου, για να καταλήξει: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο αφήγημα...».

Η Αριάννα Χάφιγκτον κλείνει το άρθρο της με τα λόγια ενός αθλητή των special Olympics, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης: «Έχει πολύ αέρα, αλλά θα αντέξουμε..».


Το ίδιο εύχεται και η ίδια, όχι επειδή γεννήθηκε στη χώρα μας, όπως ξεκαθαρίζει, αλλά γιατί «η μάχη της Ελλάδας για να ξανακερδίσει την πραγματική δημοκρατία είναι μάχη όλων μας».


Σπύρος Θεοδωράτος

(πρώτη δημοσίευση:
http://www.elzoni.gr/, 5 Ιουλίου 2011)

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Κείμενα του ιδίου :

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...





Αρχή σελίδας