Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Ἐπὶ-καιρῶν arrow ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

Γράφει: Ἀλέξανδρος ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ

(Δημοσίευση: 6 Νοεμβρίου 2009) Γιὰ τὸ τοπίο τοῦ ἑλληνικοῦ κινηματογράφου.papailiou_025-11 Νοέμβρη στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ - Ακαδημίας.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΑΥΘΑΔΙΑΖΕΙ.

Πριν το καλοκαίρι μια μικρή ομάδα σκηνοθετών (πέντε με έξη) που είχαν φέτος ταινία αποφάσισαν να μην πάνε τις ταινίες τους στα κρατικά βραβεία Ποιότητας. Αφορμή ήταν το αίσχος της περσυνής απονομής όπου ένας παραγωγός με δύο ταινίες πήρε όλα τα βραβεία. Αφορμή ήταν ο έλεγχος που ασκείται μέσω ανθρώπων του Υπουργείου και μερικών σωματείων στην έτσι κι αλλοιώς ευάλωτη επιτροπή βραβείων.

Η κίνηση αυτή σύντομα αναπτύχθηκε με άλλους νέους και νεώτερους σκηνοθέτες και παραγωγούς που είχαν ταινίες πέρσυ ή του χρόνου. Έτσι με 64 κινηματογραφιστές ξεκίνησε ένα googlegroup επικοινωνίας και διαλόγου πάνω στα χρόνια και βαθειά προβλήματα του Ελληνικού κινηματογράφου.
Η κίνησή μας σήμερα αριθμεί πάνω από 200 άτομα και συνεχίζουμε την διαδυκτιακή επικοινωνία με δημοκρατικό τρόπο. Έτσι καταφέραμε σχεδόν το σύνολο της φετινής παραγωγής να μην συμμετάσχει στον Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009. 21 ταινίες μεγάλου μήκους, τα ντοκυμαντέρ και όλες οι μικρού μήκους απέχουν. Παράλληλα η κίνηση πολιτικοποιήθηκε και θέτει σήμερα ζητήματα συνολικά για τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου. Σωματεία σφραγίδες και η λεγόμενη Διασωματειακή μπήκαν στο περιθώριο. Δύο τουλάχιστον σωματεία του χώρου με την παρουσία μελών της ΟΜΙΧΛΗΣ άλλαξαν προσανατολισμό και διαδικασίες. Ακολουθούν και άλλα.
Η κίνηση έχει αποχτήσει μεγάλη δυναμική στο χώρο του κινηματογράφου, με τις αδυναμίες της βέβαια, και μάταια υπουργείο, θεσμικοί και οι παλαιοί αφέντες του χώρου, (Αγγελόπουλος, Κούνδουρος, πολλοί δημοσιογράφοι κλπ) προσπαθούν να την φοβήσουν, συνετίσουν κλπ.

Η βδομάδα προβολών στην ΕΛΛΗ περιλαμβάνει όλες τις ταινίες που απέχουν  και όσοι φίλοι ΦΙΛΟΜΑΝΤΙΣΤΕΣ του σινεμά  έχουν ευκαιρία είναι καλοδεχούμενοι από τους ΟΜΙΧΛΗΣΤΕΣ (για να σας μεταφέρω λίγο και την σχετική φρασεολογία του χώρου).


Αλέξανδρος Παπαηλιού
Κινηματογραφιστής στην Ομίχλη
Σκηνοθέτης0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...

Αρχή σελίδας