Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Ἐπὶ-καιρῶν arrow ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Γράφει: Ἀλέκος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

(Δημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2010) Ὁ φίλος Ἀλέκος Μαυρόπουλος ἐπανέρχεται μὲ ἕνα σύντομο μὰ περιεκτικὸ σημείωμα στὸ θέμα ποὺ γιὰ χρόνια παλεύει. Στὸ Ασφαλιστικό.



Είναι η 5η φορά (από το 1990) που «ανοίγει» το ασφαλιστικό και αναζητείται μέσω «διαλόγου» ο πέμπτος νόμος που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση στη Ελλάδα. Θυμίζουμε τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 90 και το 92 , το νόμο Ρέππα του 2003, και της Πετραλιά το 2008. Όλοι αυτοί οι νόμοι διαφημίστηκαν ως σωτήριοι και μετά την εφαρμογή τους απεδείχθησαν ανεπαρκείς.

Επειδή ο γενικός προβληματισμός ωθεί, όπως δηλώνουν οι
αρμόδιοι υπουργοί, σε αναζήτηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, είναι αναγκαία η κατάθεση διέξοδων προοδευτικών  προτάσεων που ούτε η «Κρατικιστική» αριστερά αλλά ούτε η Συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) μπορούν να καταθέσουν ...

Παραθέτουμε τρείς προτάσεις στρατηγικού μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που προηγούνται κάθε άλλου διορθωτικού μέτρου
(π.χ. αύξηση εσόδων του συστήματος μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής , είσπραξης οφειλών , μείωση σπατάλης κλπ)

1) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Τα Ταμεία να πάψουν να είναι Κρατικά (ΝΠΔΔ) και να γίνουν
ΝΠΙΔ που θα έχουν τριμερή Διοίκηση: Εργαζόμενοι - Εργοδότες -Κράτος. (Τριμερής χρηματοδότηση - τριμερής Διοίκηση  ανάλογα με το ποσοστό χρηματοδότησης από κάθε μέρος). Εννοείται η διοίκηση αυτή θα εκλέγεται (εργαζόμενοι και εργοδότες) και θα ορίζεται από τη Βουλή για τους εκπροσώπους του Κράτους.

2) ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ

α)  Δημιουργούνται τρείς (3) Ομοσπονδίες Ταμείων Σύνταξης : Μισθωτών, Αγροτών, Βιοτεχνών-εμπόρων-ελεύθερων επαγγελματιών. Σε βάθος χρόνου 10ετίας θα γίνει ομαλή
ενοποίηση σε 3 Ταμεία - με ελαχιστοποίηση των αδικιών. 
β)  Δημιουργούνται επίσης 3 Ομοσπονδίες Ταμείων Υγείας και πρόνοιας (ως άνω). Επιβάλλεται ο διαχωρισμός των Ταμείων σε αυτοτελή Ταμεία Σύνταξης και Υγείας με ξεχωριστές εισφορές και Διοικήσεις.

3) ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Είναι πλέον ώριμο η Ελλάδα να υιοθετήσει το επιτυχημένο
μοντέλο των λεγόμενων mutuals  (αυτοδιαχειριζόμενες κοινωνίες αλληλεγγύης) που σε πολλές χώρες (π.χ. Γαλλία , Βέλγιο, Γερμανία) καλύπτουν επικουρικά ασφαλιστικά για Σύνταξη και για Υγεία περισσότερο από το 40% του πληθυσμού έχοντας αναπτύξει αξιόλογα δίκτυα αυτόνομων υποδομών Υγείας που περιορίζουν σημαντικά την εκμετάλλευση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κυρίως της Υγείας. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχει (από τη δεκαετία του 1930) επιτυχές παράδειγμα τεσσάρων παρόμοιων Ταμείων -βλέπε http://www.oatye.gr/

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1) Η κάθε πρόταση στηρίζεται σε πλούσια πολιτικά (αλλά και οικονομοτεχνικά επιχειρήματα που εύλογα δεν εκτίθενται σε αυτό το σημείωμα αλλά μπορούν να αποτελέσουν απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα - αν τεθούν.
2) Οι προτάσεις αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις των όποιων πρόσθετων λειτουργικών , οργανωτικών και διαχειριστικών μέτρων πιθανόν να θεσπιστούν από τη αναμενόμενη νέα ασφαλιστική νομοθεσία.
3) Είναι σκόπιμη η αποφυγή σε αυτή τη φάση του διαλόγου σε ζητήματα ορίων ηλικίας , ποσοστών εισφορών κλπ τα οποία μπορούν να τεθούν σε επόμενο στάδιο.
4) Υπενθυμίζω το παλαιότερο άρθρο μου (Δεκ 2007) με τίτλο Κοινωνική Αριστερά και Ασφαλιστικό.

Αθήνα  1/12/09
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος

Γεν. Δ/ντής ΟΑΤΥΕ

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...





Αρχή σελίδας