Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Θέματα arrow Η ΣΠΙΘΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Η ΣΠΙΘΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Γράφει: ο ΦΥΛΛΟΜΑΝΤΗΣ

(Δημοσίευση: 2 Δεκεμβρίου 2010) Κίνηση Ἀνεξάρτητων Πολιτῶν μὲ τὸ ὄνομα Σπίθα, ἵδρυσε  μὲ ὁμιλία του ὁ Μίκης, χθὲς  1η Δεκεμβρίου 2010 καὶ μᾶς καλεῖ ὅλους νὰ συμμετάσχουμε.
Ἡ κίνηση δὲν ἀποσκοπεῖ σὲ δημιουργία κόμματος, ἀλλὰ στὴν δραστηριοποίηση τῶν πολιτῶν μὲ στόχο τὴν
Ἐθνικὴ Ἀνεξαρτησία, τὴν Λαϊκὴ Κυριαρχία καὶ τὴν Πατριωτικὴ Ἀναγέννηση.  Ἀναγέννηση ἀναγκαία μπροστὰ στὰ χτυπήματα ποὺ δέχονται ἤδη ἡ Ἐθνική Ἀνεξαρτησία καὶ ἡ Λαϊκὴ Κυριαρχία, καθὼς καὶ μπροστὰ στοὺς περαιτέρω μεγάλους κινδύνους ποὺ ἀντιμετωπίζει ἡ χώρα.Με κεντρικό Σύνθημα την Ανυπακοή,

η Σπίθα μιας Πατριωτικής Αναγέννησης

Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών με το όνομα Σπίθα, ίδρυσε ο Μίκης χθες 1 Δεκεμβρίου 2010 και μάς καλεί όλους να συμμετάσχουμε.
Η κίνηση δεν αποσκοπεί σε δημιουργία κόμματος, αλλά στη δραστηριοποίηση των πολιτών  με στόχο την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Πατριωτική Αναγέννηση.  Μια αναγέννηση αναγκαία μπροστά στα χτυπήματα που δέχονται ήδη η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία, καθώς και μπροστά στους περαιτέρω μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα.


Η  Σπίθα θα ανάψει  σε  3  βασικούς άξονες

1) Δημιουργία τοπικών κι εργασιακών επιτροπών, με πρωτοβουλία των πολιτών, οι οποίες και θα συντονίσουν τη δράση τους στην πορεία, με τη συμμετοχή και του ίδιου του Μίκη.

2)
Ανάπτυξη ζυμώσεων για την κατάσταση στη χώρα και τις αναγκαίες διεξόδους, καθώς και δημόσια επεξεργασία των προτάσεων των πολιτών και των ειδικότερων σχεδίων που απαιτούνται.

3)
Ανυπακοή στις κυβερνητικές αποφάσεις και τις εντολές των διεθνών κέντρων.


Σύνοψη της ομιλίας του Μίκη

Ο Μίκης ανακοίνωσε την ίδρυση της Σπίθας, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη, όπου σε μια μαραθώνια ομιλία, ανέλυσε την κατάσταση της χώρας, τους περαιτέρω κινδύνους, τις πηγές τους, την ανάγκη των αντιστάσεων, τις ειδικότερες προοπτικές. Μιας τέτοιας ομιλίας, δύο και πλέον ωρών, επιχειρούμε εδώ την αποδελτίωση, σε τρία κεφάλαια (οι τίτλοι είναι δικοί μας) και με τρόπο αναγκαστικά τηλεγραφικό. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μίκη, υπό τον τίτλο Σπίθα, καθώς και σχετικό DVD, διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, ενώ ίσως δημοσιευθεί και στον Τύπο.

Η τωρινή κατάσταση, οι ευθύνες και η Ανυπακοή

Η χώρα βρίσκεται υπό ξένη διακυβέρνηση με την κυβερνητική ευθύνη και σύμπραξη.
Το Μνημόνιο περιλαμβάνει πρωτοφανείς και αντισυνταγματικούς όρους εθνικών παραχωρήσεων. 
Η δημοσιονομική πηγή της κρίσης βρίσκεται στη δεκαετία του ΠΑΣΟΚ του ‘80, οπότε το Δημόσιο Χρέος υπερτριπλασιάσθηκε, και όχι στις μετέπειτα κυβερνητικές περιόδους όπου αποδόθηκε.
Στο Μνημόνιο οδήγησε παραπέρα, η σημερινή κυβέρνηση, ενώ υπήρχαν περιθώρια έγκαιρης δανειοληψίας το φθινόπωρο του 2009, και αυτόχθονης δημοσιονομικής εξυγίανσης στη συνέχεια.
Η καθοριστική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ τότε και τώρα, οι ψευδείς υποσχέσεις με τις οποίες εξελέγη το 2009, καθώς και η σημερινή στήριξη του στο 20% μόνο των ψηφοφόρων, αποδεικνύουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός», στερούν την κυβερνητική δημοκρατική νομιμοποίηση και επιβάλλουν την Ανυπακοή.
Στον συνταγματικό και εθνικό κυβερνητικό κατήφορο, έχει ευθύνες κι ολόκληρη η Βουλή η οποία και τον νομιμοποιεί, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι βαθειές αιτίες και οι κίνδυνοι για τη χώρα

Η κατάσταση στη χώρα μας συνδέεται με τη διεθνή κρίση του καπιταλισμού, τις δικές μας ευθύνες, αλλά και τα ειδικότερα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή.
Τα σχέδια αυτά αποτελούν μέρος της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής, η οποία και έχει πλέον αναγορεύσει ακόμα και τα βασανιστήρια σε επίσημη πολιτική, προς ντροπή της μεγάλης αυτής χώρας.
Στα αμερικανικά σχέδια για την Ελλάδα βρίσκεται η εθνική συρρίκνωση με εδαφικές αποσπάσεις σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, όπως και με το σχέδιο Ανάν, το οποίο σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή σημερινών κυβερνητικών στελεχών, και το οποίο δεν έχει αποσυρθεί.
Στα σχέδια αυτά βρίσκεται επίσης από δεκαετίες η παθητικοποίηση κι εξουδετέρωση του ελευθέρου φρονήματος του ελληνικού λαού, με την καταστροφή της γλώσσας, της θρησκείας και του πολιτισμού του, μέσα από ύπουλες και συστηματικές προσπάθειες.
Στα σχέδια αυτά, περιλαμβάνονται επίσης οι θεραπείες-σοκ με αντιλαϊκά χτυπήματα σε πολλά μέτωπα μαζύ, ώστε η κοινωνία να αδρανοποιείται.
Τα σχέδια αυτά έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, με ιδιαίτερες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ αλλά και με την ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος, κυρίως των κυβερνήσεων αλλά και της Αριστεράς.
Το πολιτικό σύστημα έχει σαπίσει στο σύνολό του και δε μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

Η αναγκαία Πατριωτική Αναγέννηση

Οι Έλληνες οφείλουμε να αντισταθούμε σε όλα αυτά, οι Έλληνες μπορούμε μόνοι μας να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας μας, οι Έλληνες πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ελλάδα.
Η πορεία αυτή απαιτεί την άμεση απαλλαγή από το Δημόσιο Χρέος, με κύριο μέσο την επώνυμη φορολόγηση των εχόντων, περιλαμβανομένων των τραπεζών και της Εκκλησίας, καθώς και με συμψηφισμό γερμανικών χρεών και οφειλομένων στη χώρα γερμανικών αποζημιώσεων.
Παράλληλα είναι απαραίτητη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κατάλληλους τομεακούς σχεδιασμούς, με την αξιοποίηση των εθνικών μας πόρων, και με ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.
Βασική στην οικονομική μας ανασυγκρότηση είναι η προσαρμογή των Καταναλωτικών μας συνηθειών στην Παραγωγική μας δυνατότητα, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων, όπως από τις αμυντικές δαπάνες.
Μέσα σε αυτά, η αμυντική μας προτεραιότητα πρέπει να παραμένει βασική εν όψει εθνικών κινδύνων, «κι αν αυτό είναι αντιφατικό με τα προηγούμενα, βλέπετε είμαι άνθρωπος των αντιφάσεων ...» (εδώ έχουμε ένα μάθημα πολυεπίπεδο από τον Μίκη).
Βασική στην ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι η Παιδεία η οποία και πρέπει να επανασχεδιαστεί με στόχο τη δημιουργία μορφωμένων, δημιουργικών κι ελεύθερων ανθρώπων.
Η ανασυγκρότηση και διεθνής πορεία της χώρας πρέπει να υποστηριχθεί από πρωτοβουλίες μιας Εθνικής Επιτροπής όπου θα συμμετέχουν πρόσωπα κύρους, και η οποία θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα την Άγκυρα, τη Μόσχα το Πεκίνο και το Βερολίνο.
Σε όλα αυτά στρατεύεται η Σπίθα, με τις πρωτόβουλες Επιτροπές της, τις απαραίτητες Ζυμώσεις, την επιβαλλόμενη Ανυπακοή, για να μετατραπεί η Σπίθα στη μεγάλη φωτιά που χρειάζεται η χώρα.

Ανταποκρινόμαστε - Συμμετέχουμε

Στο κάλεσμα αυτό του Μίκη συμμετέχουμε όλοι όσοι συμμεριζόμαστε τους βασικούς αυτούς προβληματισμούς για τη χώρα και την κοινωνία, όλοι όσοι αναζητάμε μια ευκαιρία οι αγωνίες και οι ελπίδες μας να δημιουργήσουν έναν δρόμο συνάντησης τόσο μεταξύ τους όσο και με τα πράγματα. Συμμετέχουμε στη Σπίθα με τις δικές μας αποχρώσεις, αποκλίσεις και συνεισφορές, με τις δικές μας σκέψεις και πρωτοβουλίες, με τις δικές μας χωριστές προτεραιότητες. Παίρνουμε πρωτοβουλία για δημιουργία Επιτροπών Σπίθας, για πρακτικές Σπίθας.

Η Σπίθα, όπως έγινε σαφές από τον Μίκη, στηρίζεται στην Πρωτοβουλία κι όχι στην Καθοδήγηση.  Έτσι κι ο συντονισμός των επιτροπών θα προκύψει πρωτόβουλα, ενώ θα υπάρξουν στην πορεία συντονιστικές ή άλλες πρωτοβουλίες του Μίκη, ο οποίος ήδη αναφέρθηκε σε μικρή συντονιστική ομάδα, όχι όμως προς το παρόν στη σύνθεση της.

Ο φυλλομάντης ανταποκρίνεται φυσικά στο κάλεσμα αυτό και συμμετέχει. Η ενημερωτική του διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Σπίθας, η συμμετοχή του στις Ζυμώσεις της, καθώς και η διάθεση όλου του υλικού του σ' αυτή, είναι αυτονόητα.  Ίσως όμως και να μπορούσε να συμμετάσχει ειδικότερα σε αναγκαίες Διαδικτυακές Πρωτοβουλίες Σπίθας,  πράγμα που θα διερευνήσει άμεσα. Για τον λόγο αυτό ζητά εδώ τις  απόψεις των αναγνωστών του, καθώς και ειδικότερα όσων διαθέτουν κάποιο Site.

ο φυλλομάντης
, 2 Δεκεμβρίου 2010

Σχόλια (5)

1. 08-12-2010 17:55
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ
Πιστεύω πως θα γίνει όραμα κι ελπίδα του λαού αυτή η πανέμορφη κίνηση του μεγάλου μας Μίκη. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι και η καθοδήγηση. Να ξέρουμε τί να κάνουμε, για να μή χαθεί η ευκαιρία. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα νέο όραμα. Νοιώθει προδωμένος και τα υπάρχοντα κόμματα έχουν ξεπεραστεί.

2. 11-12-2010 19:51
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!

3. 17-12-2010 01:23
ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ ΠΑΓΟΥΣ

Ο Μίκης είναι ηλιοφόρος. Ενσαρκώνει μια θέρμη που σπάει παγωμένες βεβαιότητες. 
Άλλωστε στο επίπεδο της αναγνωρισιμότητάς του κανείς δεν μιλά αντιστασιακά. 
Είναι ταυτόχρονα αντι-διχαστικός μέσα από κόντρες και αναποδογυρίσματα 

Το θέμα όμως δεν είναι, τι είναι ο Μίκης (ο πάντα, κατά ομολογία του, αντιφατικός) αλλά τι βλέπουμε εμείς στο Μίκη. 

Αν βλέπουμε μόνο το «κομμάτι» που ήδη αναγνωρίζουμε και στον εαυτό μας, τον αφυδατώνουμε και τον κομματιάζουμε άδικα. Αν βλέπουμε μόνο τις ρητές αναφορές του, τον ξεριζώνουμε από την δομική του καταιγίδα. Αν βλέπουμε απομονωμένα τις πολιτικές «στιγμές» του: ΕΑΜ/ ΕΔΑ/ Λαμπράκηδες/ Καραμανλής(δις)/ Ελληνοτουρκική φιλία/ Μητσοτάκης ……., σκορπούμε τις σάρκες του στα δελτία και στους μηχανισμούς που τον «αξιοποίησαν» και δεν τον κατάλαβαν. 

Αν δούμε τις σχέσεις και τις μίξεις των «στιγμών» του, βλέπουμε την Ελλάδα ως κοινωνία, παράδοση και ιστορία. Μάλιστα μια Ελλάδα πάνω από την τρέχουσα κυοφορία της κάθε φορά. Κάτι σαν «πρόεδρος της δημοκρατίας» των ανυπόταχτων.  

Η ανταπόκριση–συμμετοχή στη Σπίθα είναι ζήτημα κυρίως ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Των πολλών προσώπων μας και των πολλών προσώπων των Άλλων. Είναι ο ερχομός (ξανά και ξανά) του πληθυντικού του προσώπου μας. 

Ένα κίνημα ανεξάρτητων Πολιτών, με πρώτη παντιέρα την ανεξαρτησία μας από τον κακό μας εαυτό (τον εξουσιαστικό, αυτόν του Παπανδρέου και της Παπαρήγα). Κίνημα βαθύτατα συγκρουσιακό, σχεδόν με όλα όσα συγκροτούν το πολιτικό σύστημα. 

Δύσκολο εγχείρημα γιατί είμαστε δύσκολοι εμείς. 

Πολύμορφο Σώμα θα προκύψει από το κάλεσμά του και η τέχνη της ανα-μεταξύ μας ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ θα πρέπει να εκτιναχθεί στα ύψη. Να λιώσουν οι πάγοι των στερεότυπων κραυγών μας. 

Τον Μίκη πρέπει να τον εμπιστευόμαστε ΑΚΡΙΤΑ και αν θέλουμε να κρίνουμε είναι αν τον συμμεριζόμαστε κιόλας ή όχι (όπως κάνουμε κριτική «στον πατέρα και στην μάνα μας», δηλαδή τους φορείς της αδιαμφισβήτητης αγάπης) 

ΦΥΛΛΟΨΑΧΤΗΣ και Μίκης και Σπίθας κ.α 
Δεκέμβρης 2010

4. 20-01-2011 02:29
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗ
Είναι αυτονόητη η ανάγκη της δραστηριοποίησης των επιτροπών της ΣΠΙΘΑΣ και στο πεδίο της ανάπτυξης θεσμών αλληλεγγύης στα τμήματα της κοινωνίας που δέχονται τα ισχυρότερα χτυπήματα απο την οικονομική κρίση (π.χ. άνεργοι) - και παράλληλα με τις συνολικότερες προτάσεις εναλλακτικών στρατηγικών για οικονομία , εθνικά 
κλπ.  
Ειναι κοινωνική και πολιτική ευθύνη των πολιτών να δημιουργήσουν ενα κοινωνικό δίκτυ προστασίας και ευκαιρίες δημιουργικής εργασίας - έξω και πέρα απο το κρατικο-καπιταλιστικό μοντέλο - ώστε να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα απο τη φτώχεια αλλά και παράλληλα να δημιουργήσουν ενα ζωντανο ρεύμα ευρείας κοινωνικής υποστήριξης της ΣΠΙΘΑΣ. 
Σήμερα που ο πολιτικός λόγος των κομμάτων είναι αφερέγγυος , μια πολιτική με άμεσα θετικά αποτελέσματα , θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους και να ενεργοποιήσει πολιτικά μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν αποστασιοποιηθεί απο τα πολιτικά δρώμενα... 
Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στις μεγάλες πόλεις μπορεί να απορροφήσουν χιλιάδες άνεργους και να οργανώσουν την άμυνα των πολιτών στη οικονομική 
(και όχι μόνο) κρίση που βιώνουμε. 
Κοινωνικοί μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αλληλοβοηθητικών ταμείων, κοινωνικές επιχειρήσεις για παροχή πρόνοιας σε ηλικιωμένους, δημοτικές επιχειρήσεις με κοινωνική προσφορά κλπ μπορούν να αναπτυχθούν με προτροπή και συντονισμό επιτροπών της ΣΠΙΘΑΣ. 
Το αναγκαία ελπιδοφόρο μήνυμα της πρωτοχρονιάς 
μπορεί να το γεννήσει η ίδια η κοινωνία ... 
ΔΕΚ. 2010 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

5. 20-01-2011 02:31
Παρών!
Παρών και αναμένω.. 
στείλτε email

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...

Αρχή σελίδας