Ἐξώφυλλο arrow τῆς Σύνταξης arrow Ο ΜΙΚΗΣ - ΦΩΤΙΑ, ΣΤΟ REX

Ο ΜΙΚΗΣ - ΦΩΤΙΑ, ΣΤΟ REX

Γράφει: ο ΦΥΛΛΟΜΑΝΤΗΣ

(Δημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2011)Τὰ κυριότερα σημεῖα, σὲ περίληψη, ἀπὸ τὴν ὁμιλία τοῦ Μίκη Θεοδωράκη στὸ Θέατρο REX στὴν Ἀθήνα, στὶς 17 Ἰανουαρίου 2011.


Φωτιά ήταν ο Μίκης στην 2ωρη ομιλία του στο κατάμεστο REX (Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011), σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν  ο ΔΣΑ, ο ΠΙΣ, το ΤΕΕ, ο ΠΦΣ κι αλλοι επιστημονικοί-επαγγελματικοί φορείς.

Στη  2ωρη ομιλία του, ο Μίκης επανέλαβε τα βασικά σημεία της Διακήρυξης της ΣΠΙΘΑΣ, προχωρώντας όμως ταυτόχρονα σε μερικά ειδικότερα βήματα στα ζητήματα του Πολιτικού Προσανατολισμού της.

Χαρακτηριστικό επίσης της ομιλίας αυτής ηταν η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και το χιούμορ απέναντι στην εναντίον του καθεστωτική επιχείρηση Αποσιώπηση-Γελοιοποίηση. «Τι μοίρα κι αυτή, πάντα παράνομος ...» είπε γελώντας κάποια στιγμή, και σ' ένα άλλο σημείο «αν είμαι ενας γέρος 85αρης με άνοια, όπως λεν, ας με βγάλουν λοιπόν κι ας πουν στον κόσμο "παμε να γελάσουμε"...».

Σε χαρακτηριστικά σημεία απ' την ομιλία του Μικη, με ιδιαίτερη σημασία το καθένα, άμεσα πολιτική οσο και πολιτικά παιδευτική,  τονιζόταν :

1) Η απουσία νομιμοποίησης και οι πρακτικές «χούντας» της κυβέρνησης.

2) Η ανάγκη απάλειψης του άρθρου 14 παρ. 5 του Μνημονίου που παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δανειστές.

3) Η μυστική κυβερνητική διπλωματία των παραχωρήσεων στο Αιγαίο.

4) Ότι οι υπευθυνοι των αντισυνταγματικών εθνικων παραχωρήσεων πρέπει κάποτε να δικαστούν, ενώ τα ονόματα όσων υπέγραψαν τις παραχωρήσεις στο Μνημόνιο, να μπουν με Μαυρα Γράμματα σε Στήλη στην Πλατεία Συντάγματος.

5) Η  διαχωριστική γραμμή με το Πολιτικό Σύστημα στο σύνολο του και η ανάγκη αντικατάστασης του από  ένα Σύστημα Αμεσης Συμμετοχικής Δημοκρατίας με πυρήνα την Ελευθερία και την Υπευθυνότητα.

6) Η ευκαιρία για ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή που δινει η κρίση του συστήματος και η πλήρης αδυναμία του καθεστώτος σήμερα να αμυνθεί με δικτατορίες κτλ, όπως το  1967.

7) Η ανάγκη να απαντηθεί το οικονομικό μας πρόβλημα από μας τους ίδιους, καθώς και η ανάγκη για σχετικές πρωτοβουλίες κι επεξεργασίες.

8) Η  διαφώτιση του λαού ως προτεραιότητα της Σπίθας και προϋπόθεση κινητοποίησης-συμμετοχής του.

9) Οι αντίσταση με όλα τα μέσα στα αμερικανικά σχέδια κι σε αυτά των φανερών και κρυφών συμμάχων τους απέναντι στην εθνική κυριαρχία αλλά και την ταυτότητα της χώρας.

10) Η ανάγκη παραμονής μας στην ΕΕ χωρίς όμως αποδοχή όρων υποτέλειας από τα διεθνή κέντρα, αμερικανικά κι ευρωπαϊκά.

11) Η πολιτική ορθότητα της Λύσης Καραμανλή το  ‘74, ως ουσιαστικού ελευθερωτικού βήματος, και η σχετική πολιτική διαφωνία του πάνω σε αυτό με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΚΚΕ.

12) Ο αμερικανική υπονόμευση του Κώστα Καραμανλή λόγω της στάσης του στα Εθνικά  (Κυπριακό - Σκοπιανό - Αγωγός φυσικού αέριου - Σχέσεις με Ρωσία .... ).

Τέλος, στην ομιλία του ο Μίκης απηύθυνε 2 ερωτήματα και ζήτησε την εγκριση των μελών της Σπίθας για ειδικότερες πρωτοβουλίες του στα θέματα :
α) Αναζήτηση τρόπων Αποπληρωμής-Απαλλαγής από το Χρέος.
β) Πρωτοβουλίες για Εθνικά θέματα - Αιγαίο - ΑΟΖ.


ο  φυλλομάντης, 18 Ιανουαρίου 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...

Αρχή σελίδας