ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Γράφει: Ναπολέων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

(11 Ἀπριλίου 2008) Τὶς ἀπόψεις του γιὰ τὸ "Σύμφωνο Συμβίωσης" μᾶς ἔστειλε ἀπὸ τὴν Σκλήβανη ὁ ἀπὸ καιρό γνώριμος στοὺς φίλους ἀναγνῶστες Ναπολέων Παπαδόπουλος. Ἐνδιαφέρουσες. (Σημείωση: Προκηρύσσουμε διαγωνισμὸ μὲ θέμα: Ποῦ εἶναι ἡ Σκλήβανη;)

Γιάννη μας,
Οι αντιδράσεις, ωρισμένων μόνον ευτυχώς, κληρικών για το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι απολύτως δικαιολογημένες, από την πλευρά τους, και επίσης απολύτως κατανοητές στην εμπορευματοποιημένη κοινωνία(*): Κανένας δεν είναι ευτυχής, όταν δημιουργούνται προοπτικές απώλειας πελατών. Όταν πλήθος εκκλησιαστικών "προϊόντων" είναι αντικείμενο εμπορίας(**),
ποιός παραξενεύεται από την αντίδραση του ...Λουλούδιμου;;;

Πέρα από αυτό όμως, και πέρα από όσα προβλέπει (ή δεν προβλέπει...) το σχετικό νομοσχέδιο ας σκεφτούμε ΕΝΤΙΜΑ τα εξής:
1. Είναι το «σεξ», η σαρκική επαφή, αναγκαίο "παρακολούθημα" μιάς
συμβίωσης;;; Όχι βέβαια, κατά τη γνώμη μου. Έστω κι αν είναι σύνηθες, αναγκαίο ΔΕΝ είναι.
2. Κάποτε η σαρκική επαφή ήταν ...απόλυτο «καθήκον συζυγικό». Ακόμα τώρα και η μή "εκπλήρωσή του" είναι στην Ελλάδα λόγος διαζυγίου. Σε άλλες χώρες όμως ισχύει το αντίστροφο: Αν ο ένας από τους συζύγους υποχρεώσει τον άλλον σε σαρκική επαφή, διαπράττει αδίκημα, τον λεγόμενο «ΒΙΑΣΜΟ εντός γάμου».
3. Το συζυγικό "δίπολο" είναι αποκλειστικός όρος συμβίωσης; Πού υπάρχει πρόβλημα, αν κάποια άτομα, ώριμα και ελεύθερα, αποφασίσουν να συμβιώσουν σε ομάδα με περισσότερα από δύο (2) μέλη;

Ελπίζω το νομοσχέδιο να ΜΗΝ αποκλείει αυτήν την περίπτωση.

----------------
(*) την οποία έχουν κατασκευάσει «πρίν από μάς γιά μάς» και στην οποία
πολλοί συμμετέχουν ενεργά και πρωταγωνιστούν και άλλοι την υφίστανται μη
αντιδρώντας.
(**) Τόσο ο γάμος στον τάδε ναό, τόσο στον άλλον με αναμμένον τον
πολυέλαιο... Kάποτε ακόμα και η «συγχώρεση αμαρτιών» ήταν εμπόρευμα... Ή
μήπως, με διαφορετικό τρόπο, είναι ακόμα;;;

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων


Σχόλια (2)

1. 19-05-2008 17:04
ΕΡΩΤΗΜΑ
Αγαπητέ Ναπολέων, 
Ένα ερώτημα, στη συνέχεια των ανοιχτών σου προβληματισμών. Η διπολική ή πολυπολική σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε οικογένεια; Μπορεί δηλαδή ένα ζευγάρι ομοφύλων (ή όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί) να «αποχτήσουν» παιδί. Σ’ αυτή την περίπτωση, και στη βάση του δικού σου σκεπτικού, πως εντάσσονται έννοιες όπως: ελευθερία και ωριμότητα;

2. 19-05-2008 19:47
Σύμφωνη με το Σύμφωνο...
Να και ένα «Σύμφωνο» το οποίο επιτέλους με βρίσκει σύμφωνη. Ένα «Σύμφωνο» που έχει πολλά να πει για τη σύγχρονη πραγματικότητα των νεοελλήνων και το οποίο όπως λέει και ο φίλος κος Ναπολέων προκάλεσε τον κληρικό κόσμο. Ακούστηκαν και γράφτηκαν στα ΜΜΕ πολλά «σύμφωνα και πολλά φωνήεντα» από δήθεν «θρησκευάμενους» και άλλους φαρισαίους – μικροπωλητές θρησκευτικής συνείδησης και άλλων λατρευτικών υπηρεσιών, τα οποία ερμηνεύονται πολύ εύκολα από τον καθένα μας. 

Μα πού ζούμε ; Στη χώρα που παντρευόμαστε στα 25-30 μόνο και μόνο προκειμένου να πάρουμε στεγαστικό δάνειο, ή να έχουμε απαλλαγή από την εφορία, ή να κληρονομήσουμε τον/την σύντροφο και να εξασφαλίσουμε την όποια μελλοντική διατροφή προβλέπει ο νόμος στα πλαίσια ενδεχόμενης λήξης μιας (έγγαμης) συμβίωσης; Και φυσικά ο νόμος πλέον δικαιολογεί τη διατροφή και σε περιπτώσεις ελεύθερης συμβίωσης, όπως καλύπτει και το τέκνο που προήλθε από μία τέτοια ελεύθερη σχέση.


Αλλά και από την άλλη εξακολουθεί η ελληνική κοινωνία να σπρώχνει τα παιδιά της στη σύναψη γάμου, γιατί «τί θα πει ο κόσμος».


Και βέβαια τα 30-35 είναι μια καλή ηλικία για το πρώτο διαζύγιο κάποιου!!


Τα κίνητρα της ατομικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας, της ισορροπημένης προσωπικής ζωής μάλλον τα ξεχάσαμε. Η αυτάρκεια της προσωπικότητας, όπως και το αίσθημα της ασφάλειας, επιτυγχάνεται και επικυρώνεται μόνο μέσω γάμου; Το αίσθημα της υπευθυνότητας σε μία σχέση και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του άλλου δεν μας λέει κάτι πια;


Καλύτερα θα ήταν τότε, πρώτα να (συμ)βιώσουμε (με) τον εαυτό μας με «σοβαρό σκοπό» , και μετά να γίνεται λόγος για: «μια μετακόμιση να κάνουμε με σοβαρό σκοπό».


Αλοίμονο στους νέους!
Βάσια Μαυραγάνη

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...

Αρχή σελίδας