Ἐξώφυλλο arrow Περιεχόμενα arrow Ἐπὶ-καιρῶν arrow ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Γράφει: Ἀλέκος ΒΑΡΒΕΡΗΣ

(Δημοσιεύθηκε: 5 Ἀπριλίου 2007)VARVERIS_02Να συνωστίστηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης οι Έλληνες το ’22 γιατί ως γνωστόν τελευταία στιγμή πάμε για τα εισιτήρια; Να μάθανε ελληνικά επί Οθωμανοκρατίας από τα δίγλωσσα (sic) τουρκικά σχολεία; Να έκανε απόβαση ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο επειδή αποσταθεροποιήθηκε το δημοκρατικό καθεστώς; Όλα είναι πιθανά σύμφωνα με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Δεν πρέπει όμως να μας καταβάλλουν αυτές οι «λεπτομέρειες». Η ουσία είναι να αναγνωρίσουμε το βαθύτερο κόπο στον οποίο μπήκαν οι συγγραφείς και το μοντέλο το οποίο ακολούθησαν είναι παλιό και δοκιμασμένο: τακτοποίησαν το χθες με βάση τις ανάγκες του σήμερα.
Ας τακτοποιήσουμε και εμείς την ιστορία τους. Είναι «ίδιοι», ίδια φύτρα με τους μεγαλοϊδεάτες του 19ου αιώνα, μ’ αυτούς που συγκάλυψαν τα γεγονότα της εκτέλεσης των έξι, μ’ αυτούς που αποκατέστησαν την ιστορική τάξη για τον εμφύλιο (μόλις ηττήθηκε η αριστερά), μ’ αυτούς που μίλησαν για το «γέρο της Δημοκρατίας» (αποκρύπτοντας το ρόλο του στα Δεκεμβριανά), μ’ αυτούς που ως ακαδημαϊκοί χειροκροτούσαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τον Παπαδόπουλο, μ’ αυτούς που είδαν στο κράτος του Κουτσόγιωργα μια νέα επετηρίδα και μια νέα ευκαιρία. Είναι οι ίδιοι που ενστερνίσθηκαν την «ισχυρή Ελλάδα» για να μην είμαστε μόνοι. Είναι με λίγα λόγια η προοδευτική διανόηση που δεν στεναχωριέται και δεν οργίζεται για τίποτα. Που κατ’ επέκταση δεν πιστεύει και σε τίποτα.Ναι κύριοι καθηγηταράδες της ιστορίας είστε αναλώσιμοι μικροϊδεάτες τακτοποιητές της ιστορίας. Η αλήθεια σας διαφεύγει όχι από κακή διάθεση ή γνώση αλλά από πεποίθηση.ΠΑΛΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ:


1. 09-07-2007 12:30
Ιστορική αλήθεια: δεν είναι ποτέ αλήθεια
Αγαπητέ Αλέκο, 
χωρίς να διαφωνώ με τα πιό πάνω καταγγελλόμενα, θέλω να σού επισημάνω ότι ακριβώς αυτό κάνει η Ιστορία ανά τους αιώνες: Τακτοποιεί το χθες ανάλογα με τις ανάγκες του σήμερα. 
Τα πράμματα με την ιστορική αλήθεια δεν είναι τόσο απλά όσο το να ξεχωρίσεις αν είναι αλήθεια ή ψέμμα, κάτι που λέχθηκε. 

Όπως έγραψα και σε άλλο σχόλιό μου, βγήκα ΠΟΛΥ σοφώτερος περί τα ιστορικά διαβάζοντας το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου «Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;» 
Το συνιστώ. 

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη 
Ναπολέων 

Υ.Γ. Στον Εμφύλιο πάντως, κατά τη γνώμη μου, δεν ηττήθηκε η Αριστερά, ο Ζαχαριάδης ηττήθηκε. Η Αριστερά ...απλώς τιμωρήθηκε, σκληρότατα, γι αυτή την "ξένη" ήττα. 
Ν.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Tsipras-01

Κείμενα του ιδίου :

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

γιά τήν σύνδεση στο Forum...

Αρχή σελίδας